Când a venit toamna rrrece într-o
dimineață, nu mai ai încotro. Din uitare, din greșală, cu intenție, trei ardei
kapia sau trei gogoșari ai prin casă. Toacă-i cuburi! Toacă și o ceapă ca să-ți
aduci aminte că trebuie să miroasă a viață, că mirosul de salată prăjită e
trist ca o plimbare solitară de fată frumoasă. Carne nu e musai să ai prin casă
și dacă ești răscolit cu adevărat de pofte, cârnatul afumat, cu boia și miroase
multe e tovarășul tău de nădejde. Taie-l felii de un deget.
Pune cratița pe foc și lasă cârnatul
să sfârâie împrăștiind parfumuri tari și lăsând untură aromată. Când dă semne
de frigere adaugă ceapa și ardeiul. Dacă mărețul cârnat nu e iute, pune tu ceva
boia pișcoasă peste tot. Adaugă o lingură de chimen, două
foi de dafin, piper măcinat.
Învârtește, călește, întărește-te la mirosul nebun. Când zărești arsură fină la
ardei, toarnă un litru de supă și caută-ți de treabă la foc mic.
Pune într-un castron, zece linguri
de făină, un ou, zece linguri de apă și trei de ulei ori unt topit, un pic de
sare. Mestecă bine! Ia cu lingurița cea mai mică din aluat și dă drumul în
zeama aromată, bolborositoare.
Mai lasă un sfert de ceas la foc mic
și bea cu chef de toamnă două trei păhărele de țuică bună. Pune “zama” cu găluște
în blid și trăiește!
Asta-i mâncare de om muncit în
ploaie, de nevastă înfrigurată cu cizme de cauciuc. Nici nu are ce căuta pe
internet așa mâncare. Nu știe să se comporte nicicum și se uită la frumușeii în
costume și la domnișoarele din mall cum se uita bunică-mea la mine când mi-am
luat geacă de metalist.
Super!!!
RăspundețiȘtergereFoarte inspirat!
RăspundețiȘtergere